видовете килими

За килимите, струва си да се знае

Видовете килими. Килимите с дълъг косъм са по-трудни за производство, тъй като са включени три нишки (основната, образуваща възел, закрепваща възела). Орнаментът се формира от възли, прикрепени към нишките на основата според модела.

Видовете килими според дължина на косъма

Видовете килими според дължината на косъма. Повечето купувачи избират килими с дълъг косъм и тук има някои нюанси. Условно според  дължината имаме дълга, средна и къса такава. Дължината може да бъде от 2,5 до 10 см. Колкото по-къс е косъмът, толкова по-дълго ще издържи килимът, поради което в стаи с висока производителност най-често се срещат килими без власинки. Но късата купчина вече не дава уюта и комфорта, които трябва да присъстват. Такива килими са разделени на няколко групи, които имат свои собствени характеристики: килими, сумах, зили, ямани, шада и други. Характеристиките се крият в допълнителни нишки, отговорни за шарките и орнаментите.

Килимите с дълги купчини се използват главно в спалните. Ако купчината е къса, килимът трябва да е в коридора или хола. Колкото по-голяма е дължината на купчината на килима, толкова повече той се деформира под тежки мебели; ще отнеме известно време за естественото му възстановяване.

В зависимост от мрежата, която е в основата, килимите се разделят на четири основни групи: тъкани, ракита, кичури, филц.

Изтъканите килими нямат купчина, върху тях е бродиран десенът.

Тъканите килими от своя страна имат купчина. Възлите се огъват около нишката на основата, за да образуват шаблон.

Тафтинговите (щанцовани) килими сега са много популярни. Те се създават машинно, но често се предават като ръчна работа.

Последните са само външно подобни на килимите, поради което се наричат ​​така. Технологията на производство е напълно различна, няма основание, всъщност те не са килими.

Килимите се изработват от следните материали:

– вълна: агнешка, козя и камилска

– акрил

 – памук

– полипропилен

– полиестер

– бамбук

– кожа

– найлон

– вискоза

– коприна

Tags:

Comments are closed