Византийската иконография

Известно е, че руската иконография произлиза от византийската иконография. Антични руски и византийски икони имат много прилики, които правят почти невъзможно да се разграничат една от друга. Трябва обаче да се разбере, че византийската иконопис все още е уникален вид религиозно изкуство, с редица особености. По-долу сме събрали пет факта за византийските икони, за да ви помогнем да ги разберете по-добре.

5 ключови факта за византийската иконография

Факт 1: Първите известни византийски икони са създадени не с темперни, като руските икони, а с восъчни бои.

Византийската иконография. Този метод на иконография се нарича „енкаустик“. Иконописците използвали горещ восък и бои, за да запазят изображенията в оригиналния им вид много по-дълго от обикновено. От друга страна, руските икони са създадени с минерални пигменти и прахови бои.

Факт 2: Византийската иконография повлия не само на староруската традиция, но и на други култури.

Византийското иконописно изкуство е широко известно явление в целия източнохристиянски свят, включително България, Палестина, Италия, Сърбия, Египет, Грузия и много други страни. Като се има предвид такова въздействие, то с право се смята за прародител на световната иконография.

Факт 3: Първите византийски икони са белязани от аскетизъм и простота.

Византийските иконописци се опитват да предадат свещен дух и божествено присъствие. Иконите на светци не бяха портрети на хора; фигурите и формите бяха неестествени и лишени от човешки емоции. Най-известните антични образци на византийската иконография са следните:

  • Христос Пантократор;
  • Икона на апостол Петър;
  • Икона на св. Георги Победоносец;
  • Престолона Богородица.

Факт 4: През 14-ти век иконографите започват да изобразяват божествена светлина.

Византийските майстори са използвали златото, за да придадат на изображението дълбочина и духовност. Нанесе се върху левкаса и след това се заглади. Златният цвят в иконите символизира присъствието на Бог и Небесното Царство. Затова често може да се забележи златен фон или златни детайли в дрехите на светците. Тази символика по-късно е възприета от староруската традиция.

Факт 5: Византийската иконография получава признание благодарение на св. Йоан Дамаскин.

Писанията на този прочут светец, монах и богослов оказват огромно влияние върху систематизирането на християнската догма и иконографските канони. Богословът определя значението на религиозната икона като цяло и подкрепя украсяването на християнските църкви и манастири с икони и стенописи.

Византийската иконография наистина е ключов компонент на световното религиозно изкуство. Не пропускайте новите ни публикации в блога, за да научите повече за византийските и руските икони!

Categories:

Tags:

Comments are closed