Грижа за увивни рози

Грижа за увивни рози. Увивните рози не се връзват, нито имат издънки или пипала за прикрепване към конструкция, така че трябва да закрепите розата хлабаво към здрава конструкция, като пергола или ограда. Един трик, за да накарате увивните рози да произвеждат повече цъфтеж, е да ги тренирате странично, отколкото вертикално. Те имат къси шпори по централните си стъбла и те ще образуват пъпки. 

Грижа за увивни рози

Когато е възможно, купувайте увивна роза като растение с гол корен, в покой. Това го прави лесен за обработка и засаждане. Сезонът на засаждане на голи корени започва в края на зимата или началото на пролетта, когато почвата е годна за работа и се размразява. Засаждането по това време позволява на корените да се установят в новия си дом, преди да настъпи жегата на лятото. Тъй като почвата за саксии не е заобикаляла розите с гол корен, техните корени се развиват бързо в свежата градинска почва. 

Светлина 

Увивните розите се справят най-добре на пълно слънце. Въпреки че понасят известна сянка, те ще цъфтят повече и ще станат по-плътни и по-пълни, когато получават поне четири до шест часа пряко слънце всеки ден. Изберете място, което ще се приспособи към навиците за растеж на катерача 

Почва 

Докато увивните розите могат да се адаптират към много видове почви, те се справят най-добре в богата, плодородна, глинеста почва с добър дренаж. Независимо дали имате добра почва или не, винаги можете да я подобрите, като добавите органична материя като компост, мулч или торфен мъх – това ще подобри дренажа в тежки глинести почви и ще увеличи задържането на вода в песъчливи почви. 

Вода 

Поливайте редовно, особено през първата година, когато се установят корени. Увивните рози предпочитат последователно, дълбоко поливане сутрин. Внимавайте да не пренасищате растенията, което ги прави податливи на гъбични заболявания, ако почвата не се дренира правилно. 

Температура и влажност 

Увивните рози предпочитат умерени температури. Регионите с продължителни периоди на сурови летни горещини трябва да засадят увивни рози в зона с частична следобедна сянка. Покрийте растенията след първата слана, за да ги предпазите от студа. Розите виреят в сравнително умерено влажна среда. 

Коя тор е подходяща за увивните рози 

Всички растения се нуждаят от много енергия, за да произвеждат цвят. Торете редовно с балансиран тор, който осигурява достатъчно количество от всички необходими хранителни вещества. Избягвайте торове, предназначени за тревни площи, които са с относително високо съдържание на азот. Торове с високо съдържание на азот ще произведат буйно, тъмнозелено растение с по-малко цъфтежи. 

Categories:

Tags:

Comments are closed