Изкуството и арт терапията

Изкуството и арт терапията

Изкуството и арт терапията като част от него възпитава да създаваме мислене, което е извън рамката, гъвкавостта, творческото намиране на разрешения на собствените проблемите от ежедневието. Не да се оставяме на тях, а да ги изучаваме, приемаме и трансфорнираме, вместо да потъваме. Арт терапията помага да се развият важни моторни и физически умения, поощрява въображението. Култивира чувствителност, разгръща сетивността, кара ни да си взаимодействаме със средата и да се научаваме как да я осмисляме и как да боравим с нея. Дава ни възможност да почувстваме, че сме творци на собствения си живот, а това е жизненоопределящо. Това важи абсолютно в еднаква степен както за децата, така и за възрастните.

Изкуството и арт терапията. Арт терапията представлява раздел от психотерапевтичната практика, която използва творческия процес и всички форми на творческо изразяване за терапия, за лечение, за излекуване и за изцеление. С други думи казано, използваме изкуството като начин да осъзнаем вътрешния си свят, като начин да дадем пространство на затворени емоции и чувства, а когато има осъзнаване и преживяване, има и трансформация, лекуване.

Каква точно е силата на арт терапията?

Силата й е в способността да борави с невербални начини на свързване – там, където думите са трудни, невъзможни или убягват, се появява картина, танц, жест, писмен текст, скулптура – и те говорят сами по себе си.

Силата е още и в изненадите, които един творчески процес крие.

Арт терапия и възможно ли е да направите живота си по-добър с помощта на рисунки, музика и приказки.

Един от най-популярните и ефективни видове индивидуална или групова терапия е арт терапията. Какво представлява, на какъв принцип работи и какви видове арт терапия съществуват, прочетете в нашия материал.

Какво наричаме арт терапия

Арт терапията е един от видовете психологическа корекция, чийто основен елемент е творчеството. Психолозите специално подчертават, че за да използва арт терапия, човек изобщо не трябва да има специален талант: тази опция за лечение е подходяща дори за тези, които са слабо запознати с изкуството и творчеството и никога не са държали акварелна четка в ръцете си.

Categories:

Tags:

Comments are closed