Йога упражнения

Йога упражнения

Йога упражнения. Човешката природа е такава, че в стресово състояние основната цел на тялото е да запази живота. В същото време храносмилателната и репродуктивната системи са изключени и не могат да функционират нормално. Това е придружено от техните нарушения.

Затова, при йога, чрез отпускане на напрежението в мускулите, дълбоко вкоренени там, ние освобождаваме тялото от насъбралото се, ненужно напрежение.

Ето точно сега можем да опитаме този експеримент: Да насочим вниманието си към гърдите и гръбначния стълб. Разгънете раменете си, изправете гърба. Опитайте се да си представите състоянието си, когато сте на почивка, където никой никъде не Ви бърза и нищо не трябва да се прави. Отпуснете напрежението, което се усеща, като прекарате окото на ума си през всеки прешлен, след което насочите вниманието си към центъра на гърдите. Ако успеете, преценете доколко това напрежение наистина се нуждае от Вас: помага ли Ви във Вашата дейност или предпазва Вас и тялото Ви от нещо? Необходимо ли е да се поддържа това положение на тялото? Ако е ненужно, тогава защо да го пазим ?!

Ако по някаква причина не успеете да усетите релаксация, няма значение, йога ще Ви помогне да се научите как да се отпускате. Това е голям плюс при практикуването на йога.

Когато се отпуснете, всички системи в тялото Ви започват да работят по-активно. Подобряват се храносмилането и сексуалната функция. Ендокринната система работи правилно, балансирайки хормоналния фон, което означава, че допринася за балансирано състояние. В допълнение, редовната практика също премахва последиците от стреса – язви и други проблеми с храносмилането.

Йога нидра, практикуването на Шавасана (дълбока релаксация), медитация и дихателни упражнения привличат вниманието навътре, в себе си, като по този начин дават нужната почивка на нервната система. Доказано е също, че медитацията помага за нормализиране на имунната система и увеличава устойчивостта към болести.

Йога е може би най-доброто средство за лечение на депресия. Доказано е, че възстановява съня, като блокира синдрома на хроничната умора и стимулира производството на серотонин.

Учени от университета в Уисконсин установиха, че медитацията увеличава активността на мозъчната кора, която е отговорна за чувствата на радост и щастие.

Tags:

Comments are closed