Какво е електронна винетка

Какво е електронна винетка?

Електронната винетка е модерен начин за плащане на пътни такси за МПС с максимално допустимо тегло до 3500 кг. Основните характеристики на електронната винетка не се различават много от класическата винетка под формата на стикер. Това означава, че със закупуването на електронната винетка, вие получавате правото да използвате всички магистрали и скоростни пътища в Република Словения за периода на валидност на електронната винетка и таксата не се заплаща въз основа на изминатото разстояние.

Какво е електронна винетка. Превозните средства без валидна електронна винетка не могат да влизат в платен път.

Електронната винетка е свързана с регистрационния номер на превозното средство. При закупуване на електронната винетка е необходимо да въведете правилния номер на регистрационната табела и държавата на регистрация на вашето превозно средство и да изберете електронна винетка за правилния клас на таксата. Ако регистрационният номер в системата за електронна винетка не съвпада с регистрационния номер на превозното средство, което се движи по магистрала или скоростна магистрала, таксата не се счита за платена. Клиентът е отговорен за въвеждането на правилния номер на регистрационната табела и избора на подходящ клас на таксата.

Видове  и класове електронни винетки

Първият клас на такса включва еднопистови моторни превозни средства (например мотоциклети). Едноколесните моторни превозни средства са всички превозни средства с ширина на коловоза до 50 сантиметра. Можете да използвате измервателна лента или шивашки метър, за да измерите пистата от единия външен ръб до другия.

2A тол-класът включва превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос до 1,3 метра (повечето леки автомобили, миниванове, високопроходими автомобили, джипове и пикапи)

В класа 2В такса влизат превозни средства с максимално разрешено тегло до 3500 кг и височина над предната ос над 1,3 метра (повечето многоцелеви автомобили и лекотоварни автомобили).

От кога може да се възползваме от електронни винетки

От 1 декември 2021 г. годишните (и полугодишните за мотоциклети) електронни винетки ще бъдат достъпни за закупуване и използване. Седмичните и месечните електронни винетки ще бъдат достъпни от 1 февруари 2022 г.

Categories:

Tags:

Comments are closed