анаболи и стероиди

Какво са анаболните стероиди?

Чудили ли сте се някога как тези обемисти щангисти станаха толкова впечатляващо големи? Докато някои може да са изваяли мускулите си чрез строг режим на вдигане на тежести и диета, други може да са постигнали този начин чрез прекомерна употреба на стероиди.

Стероидите са синтетични вещества, подобни на мъжкия полов хормон тестостерон. Те имат законна медицинска употреба. Понякога лекарите предписват анаболни стероиди, за да помогнат на хора с някои видове анемия и мъже, които не произвеждат достатъчно тестостерон сами. Лекарите също предписват различен вид стероиди, наречени кортикостероиди, за да се намали подуването. Кортикостероидите не са анаболни стероиди и нямат същите вредни ефекти.

Какви са често срещаните имена популярни имена за анаболни стероиди?

Трудно е да се намерят жаргонни думи за стероиди. Повечето хора просто казват стероиди. На улицата стероидите могат да бъдат наречени роиди или сок. Научното наименование на този клас лекарства е анаболно-андрогенни стероиди. Anabolic се отнася до изграждане на мускули. Андрогенният се отнася до повишени мъжки характеристики. Но дори учените го съкращават до анаболни стероиди.

Как се приемат анаболни стероиди?

Анаболните стероиди обикновено се инжектират в мускула или се приемат през устата като таблетки, но те също се предлагат като кремове или гелове, които се прилагат върху кожата.

Много хора, които използват анаболи, са наясно с опасностите от приема им и вярват, че като приемат лекарствата по определени начини, те могат да избегнат странични ефекти.

Потребителите могат да приемат анаболите по няколко типа схеми:

•             Вземете лекарствата за определен период от време и след това спрете за период на почивка, преди да започнете отново. Това е известно като „колоездене“.

•             Приемането на повече от 1 тип анаболни стероиди наведнъж, известно като „подреждане“ – което според тях ги кара да работят по-добре.

•             Направете комбинация от подреждане и колоездене, известна като „пирамидиране“ – където те започват да приемат ниска доза от 1 или повече анаболни стероиди и след това увеличават дозата с течение на времето до максимална доза. След това спират да ги приемат за период на почивка, за да дадат на тялото почивка, преди да започнат отново цикъла.

Но няма доказателства, че някой от тези методи всъщност намалява страничните ефекти от приемането на анаболни стероиди.

Потребителите са склонни да упражняват повече, когато приемат високи дози, за да се възползват максимално от подобрените си резултати през това време.

Пристрастяване към анаболите

Подобно на много други вещества, анаболните стероиди предизвикват пристрастяване. Това означава, че можете да жадувате за лекарството, да изисквате повече, за да получите същия ефект и да имате симптоми на отнемане, ако внезапно спрете да ги приемате.

Човек, който е пристрастен към анаболни стероиди, ще иска да продължи да ги използва, въпреки че изпитва неприятни физически странични ефекти.

Когато лекарите предписват стероидни лекарства, те винаги съветват бавното отпадане на лекарството чрез постепенно намаляване на дозата. Спирането на анаболни стероиди внезапно може да доведе до симптоми на отнемане, които включват:

  • депресия и апатия
  • чувство на безпокойство
  • затруднена концентрация
  • безсъние
  • анорексия
  • намалено сексуално желание
  • екстремна умора (умора)
  • главоболие
  • болки в мускулите и ставите

Tags:

Comments are closed