Материали и техника за изработване на килими

Материали и техника за изработване на килими

Материали и техника за изработване на килими. Повечето килими са направени от овча вълна, която е трайна, боядисва се лесно и се поддържа лесно. Вълна от камилска козина или козя вълна се използва рядко.

 Коприната е толкова скъпа, че използването й е ограничено, но от никой друг материал не се произвеждат толкова луксозни, нежни килими, показващи фини и разнообразни нюанси на определен цвят в различните му светлини. Някои от най-добрите персийски килими от 16 и 17 век са изцяло от коприна.

 Ленът е използван в египетските, конопът- за основите на индийските, но и двата материала се използват в европейските килими. От около 1820 г. юта се използва в основата на килимите, които са машинно изработени.

Към купчината може да се добави конец, покрит с метал, което повишава нейното оцветяване. Златната и сребърната нишка, използвана в тази процедура, лежи плътно върху тъканата основа, придавайки вид на нисък релеф. Покритият с метал конец бързо се износва и губи блясъка си, което го прави по-малко подходящ за подови настилки, отколкото за закачалки.

Много от килимите нямат възли.

Наричани черги, те са тъкани подобно на гоблени. Вътъчните прежди от дадена цветна област никога не преминават в друга област и ако вътъчните прежди от различни цветни области са закачени около съседни основи, а не една около друга или около основата на прежда, се създават малки прорези, където се срещат различни цветове. В някои от килимите един или два реда цветна шарка се редуват с невидима функционална вътка. Увиването на вътъка с проходи от редуващи се редове с различна посока или наклон, създава ефект на рибена кост.

Бродерията рядко се използва за подови настилки. Килимите, които са бродирани, са в повечето случаии европейски и американски, с изключение на някои туркменски и турски килимчета и някои филцови или подправени с юта индийски и кашмирски черги, украсени с верижни шевове. Могат да се използват само относително здрави подложки. Европейските се отличават с дизайн на броени шевове (кръстосан шев-например на килим Arraiolos-и груба точка и малка точка на игла), които покриват цялата повърхност.

Categories:

Tags:

Comments are closed