Ментална аритметика за мозък като калкулатор

Ментална аритметика за мозък като калкулатор. Един от най-важните аспекти на състезателните изпити като JEE е управлението на времето. Годините на упорита работа и знания стават напразни, ако не успеете да ги приложите в определените 180 минути. Според обратната връзка от кандидатите на JEE, които са се явили на изпитите в миналото, има консенсус, че максималното време, прекарано по време на изпита, е завършване на математически изчисления. Освен това по време на изпита не се допускат калкулатори или електронни устройства, което прави още по-важно за кандидатите на JEE да научат трикове по ментална математика – това им помага да изчисляват много по-бързо.

Ментална аритметика за мозък като калкулатор


Терминът ментална математика се отнася до решаване на математически задачи като събиране, изваждане и умножение директно в главата, без използването на калкулатор или химикалка и хартия. Това умение помага за по -бързото получаване на отговори по време на изпит и подобрява уменията за управление на времето.

Този метод е свързана с обучението на ума ви да погледне отвъд очевидното и да изчисли решението на проблем с помощта на лесни методи. Ако сте кандидат на JEE, продължете да четете, докато ви превеждаме през 5 лесни трика по умствена математика, които да ви помогнат да издържите изпита си!

Магията на менталната математика

 Изучаването на умствени математически изчисления е като намиране на кутия със съкровище – числата вече няма да ви плашат и дори най-трудните изпитни задачи ще изглеждат като детска игра. Представете си, ако от вас се изисква да изчислите 3845 x 2500 по време на изпита JEE! Какво ще направиш? Седнете с химикал и хартия, за да извършите дълго умножение? Или приложите новопридобитите си математически умения за изчисляване, за да стигнете до отговора 96,12,500 точно за 2 минути? Повечето кандидати на JEE биха искали да поемат по втория път и сега можете и вие!

  • Лявото е новото дясно

Спомняте ли си, как в училище ни учеха да събираме и изваждаме, започвайки от най-дясната цифра наляво? Е, сега нещата се промениха. За лесни и бързи умствени математически изчисления трябва да добавяте или изваждате отляво надясно. Например, добавянето на 340 + 215 бързо ще ви даде отговора: 555. В случай на пренасяне на числа, просто го добавете към цифрата преди тях, като 340 + 285 = 625.

  • Запомнете вашите таблици

Важно е да запомните основните си таблици от 12, 13, 14, 15 и повече – това ще ви даде допълнително предимство за по-бързо изчисляване на големи числа, като по този начин спестявате време за изчисление. Заедно с таблиците се препоръчва също да практикувате запомняне на дроби и процентни стойности.

 Пример: 3/4 -та   също може да се счита за 75%.

Закръглете го

Закръгляването на числата, може да улеснят изчисленията, също е страхотен трик и може да бъде полезен при решаване на работата на приемния изпит.

Представете си, че трябва да изчислите 689 + 350.

Сега, с метода на закръгляване, просто закръгляме 689 до 700 и добавяме 700 + 350, което е равно на 1050. Сега, тъй като 700-689 е 11, просто изваждаме 11 от резултата и стигаме до решението на 1039.

 Детска игра, нали?

  • Изучаване на вашите квадрати

Сега квадратите не са нищо друго освен повтарящо се число. 

И така, квадратът на 4 е 16, квадратът на 7 е 49, докато квадратът на 14 е 196. Препоръчително е всички да научат тези квадратни таблици до 20 – това ще ви даде нова гледна точка за по-бързото изчисляване на числата.

  • Разбиване на проблеми

Няколко въпроса от изпита може да ви се сторят трудни или объркващи – най-добрият начин да се справите с тях е като разбиете сложен проблем в няколко „лесни за изчисляване“ стъпки. Тази стратегия определено ще ви помогне да изчислите по-бързо и точно. 

Например, ако трябва да умножите 6 x (85 + 30), какво бихте направили? 

Съгласно правилото на BODMAS, можем да решим този проблем като:

(6 X 80) + (6 x 5) + (6 x 30) = 690.

Tags:

Comments are closed