Подготовка за циклене на паркет

Подготовка за циклене на паркет

Шлайфането на паркет се разделя на три части – грубо, средно и фино. При много неравни дървени подове започваме с по-едри зърна на шкурка като P24 и бавно преминаваме към по-фини. Паркетът обаче е по-деликатен и рядко неравен. Като цяло е по-добре да започнете с нещо като P40 и да преминете към P80. След като стигнем до него, ние сме на втория (среден) кръг за шлайфане на пода. Когато е готово, просто почистваме и прахосмукираме пода. Окончателното шлайфане ще настъпи едва след като сме запълнили празнините между блоковете.

Подготовка за циклене на паркет. Златното правило при шлайфането на дървени подове е винаги да следвате структурата на дървото. Ако не го направим, рискуваме да повредим зърното и да развалим впечатлението за идеално гладка повърхност.

Паркетът обаче е направен от много дървени блокове, подредени в шарки с много парчета, обърнати в различни посоки. Как да ги шлайфаме правилно? Отговорът тук е, че не го правим. Най-популярната шарка на паркета е рибена кост. Единственият правилен начин за шлайфане на рибена кост е диагонално. Това ще позволи всяка страна на паркетните блокове да бъдат оголени еднакво. Освен това процедурата за шлайфане е доста стандартна. Използването на полираща машина  може да направи финалната част от дървения под истински полъх.

Как да запълним празнините в паркета?

Попълването на пропуски не е задължително, но със сигурност е добре дошло. Освен че подобрява външния вид на пода, той може също да предотврати течения и да ви спести малко пари от сметките за отопление през зимата.

Има няколко метода за запълване на празнините във вашия дървен под. Паркетът обаче има сравнително малки празнини и предпочитаният начин за запълването им е чрез използване на смес от дървени стърготини и пълнежна смола. Прахът се събира по време на процеса на шлайфане на пода и се добавя към смолата. Това позволява на сместа да придобие естествения цвят на пода и да маскира празнината доста добре. По-големите празнини се запълват най-добре с по-едри стърготини, събрани при грубото шлайфане на пода, а по-малките – с по-фин прах, събран по-късно.

Имайте предвид, че всеки, който нанася смолата, трябва да знае, че тя изсъхва изключително бързо. По-големият нож позволява пълнежа да става по-бързо. Всяка смола, останала върху повърхността, ще бъде отстранена по време на третия и последен цикъл на шлайфане, което най-накрая ще позволи нанасянето на финишно покритие.

Categories:

Tags:

Comments are closed