Произход на дамската раница

Произход на дамската раница

Носенето на нещо на гърба означава не само, че можете да носите тежестта за по-дълго време. Но, което е много важно е, че го правите без ръце (в далечното минало това е позволявало да носите копие, да се качите на дърво или, в съвременния свят, да държите смартфон и кафе). Разбира се, за да освободите ръцете си, имате нужда от раница.

 Произход на дамската раница. Първоначално кожената раница, се използва от античността главно от хора, живеещи в планината. Номади – всички онези, които е трябвало да носят много неща върху себе си на големи разстояния.

В съвременния свят роднините на раниците са военни чанти и армейските училищни чанти. Обикновени платнени раници, често домашно приготвени, се използвали от обикновените хора и пътешествениците. С появата на найлона, раниците са станали много по-леки, без да губят сила.

Първата половина на ХХ век

През първата половина на ХХ век популярността на раницата за развлекателни цели като туризъм се увеличава. През 1967 г. на американския пазар навлизат малки найлонови раници, които са приети от учениците, за да носят своите книги, които преди това са били носени в ръка. Тъй като Back-to-School се превърна в утвърдена възможност за годишни продажби, раницата се разви, за да задоволи желанието на ученика да изрази своята индивидуалност и принадлежност чрез избора на раница.

Раницата от нашето време е повсеместна, варираща от марки на <strong>модни дизайнери до специализирани модели за професинални и офис цели. И докато книгите отстъпват място на таблетите, раницата се развива, за да включва нови материали и технология, които дори могат да помещават USB зарядни устройства и GPS устройства.

Днес раниците могат да бъдат специализирани (за спорт и пътуване), училищни, за всеки ден. Името „градска раница“ означава малък кожен модел с лаконичен дизайн, който може да се носи в града, замествайки обичайната чанта, като почти винаги имат къса дръжка, която е удобна за използване за носене на раницата в ръце.

Tags:

Comments are closed