Сървър

 Ако вашата компания има по-малко от пет служители, тогава сървърът не е много необходим. Препоръчваме обаче да получите поне набор от функции, включен в системата H20 Linux. Особено ако имате ограничен интернет трафик. С бюджетните тарифни планове цената на сървър (включително компютър и програма) ще струва 10-15 хиляди рубли с инсталация и конфигуриране и ще започне да се изплаща най-малко след шест месеца. В повечето тарифни планове такъв сървър е включен в цената на услугата.

 Също така, ако се грижите за безопасността на вашите данни, няма да е излишно да закупите файлов сървър с функцията на контролер на домейн.

Колко струва един сървър?

Колко струва една кола? Отговорът на въпроса „Колко струва сървърът“ е също толкова труден. Цената на сървъра се състои от:

  • Разходи за компютър
  • Разходи за софтуер
  • Разходи за персонализиране на програмата

Колко по-надежден е сървърът?

Колкото, толкова повече процесори, памет, твърди дискове има. Колкото по-високо качество и по-малки твърди дискове, толкова по-висока е неговата производителност и устойчивост на грешки, толкова по-скъп е сървърът. Много компании, например – HP, включват гаранция в цената на сървърите – ако по време на гаранцията някоя част се провали, тя ще бъде изпратена чрез куриер в рамките на няколко дни.

Най-често сървърните твърди дискове (от два до шестнадесет) се комбинират в един масив. Например имате осем диска от 100 GB. Системата е конфигурирана така, че те да бъдат идентифицирани като едно цяло. Тоест имате не 800GB, а същите 100GB. Но в същото време – ако изведнъж половината дискове се провалят – информацията може да бъде запазена. Този тип хранилище се нарича RAID масив.

 Съществува такъв тип сървър – Blade сървър (английски blade, нож, пластина). Това е мини-сървър, намален до размера на енциклопедичен том. В същото време такива сървъри се комбинират и 16 сървъра заемат място като 2-4 обикновени.

Categories:

Tags:

Comments are closed