Три етапа на заболяване и възстановяване

Три етапа на заболяване и възстановяване след корона вирус

Три етапа на заболяване и възстановяване след корона вирус. Кога ще се оправя след COVID-19?

За повечето хора, които се разболяват от COVID-19, симптомите се подобряват в рамките на няколко седмици. Но някои хора, особено тези, които се разболяха достатъчно, за да се наложи да отидат в болницата, продължават да имат симптоми за по-дълго. Те могат да бъдат леки или по-сериозни.

Лекарите все още научават за COVID-19. Но те обикновено описват 3 етапа на заболяване и възстановяване:

  • „Остър COVID-19“-Това се отнася до симптоми, продължаващи до 4 седмици след заразяване на човек. Повечето хора с лек COVID-19 нямат симптоми след този етап, но някои имат.
  • „Продължаващ симптоматичен COVID-19“ – Това се отнася до симптоми, които продължават 4 до 12 седмици след заразяването. Хората, които се разболеят тежко по време на острия стадий, са по-склонни да имат постоянни симптоми.
  • „След COVID-19“ – Това се отнася до симптоми, които продължават след 12 седмици след заразяването. Това е по-често при хора, които са били в критично състояние, което означава, че е трябвало да останат в болница, да бъдат поставени на вентилатор (дихателна машина) или да имат други видове дихателна подкрепа.

Използват се различни термини, когато хората имат постоянни симптоми, което означава симптоми, които продължават повече от няколко месеца. Те включват „дълъг COVID“, „хроничен COVID-19“ и „пост-COVID синдром“. Лекарите също използват термина „пост-остри последици от инфекция с SARS-CoV-2“ или „PASC“.

Какви симптоми най -вероятно ще продължат?

Това не е еднакво за всички. Но симптомите, които е по-вероятно да продължат след няколко седмици, включват:

  • Усещане за много умора;
  • Затруднено дишане;
  • Дискомфорт в гърдите;
  • Кашлица.

Други физически симптоми също могат да продължат след няколко седмици. Те включват проблеми с обонянието или вкуса, главоболие, хрема, болки в ставите или мускулите, проблеми със съня или храненето, изпотяване и диария.

Някои хора също имат постоянни психологически симптоми. Те могат да включват:

  • Проблеми с ясното мислене, съсредоточаването или запомнянето;
  • Депресия, тревожност или свързано с това състояние, наречено посттравматично стресово разстройство („ПТСР“).

За лекарите е трудно да предскажат кога симптомите ще се подобрят, тъй като това е различно за различните хора. Възстановяването Ви ще зависи от възрастта, цялостното Ви здраве и от това колко тежки са симптомите Ви на COVID-19. Някои симптоми, като умора, могат да продължат дори докато други се подобрят или изчезнат.

Categories:

Tags:

Comments are closed