здравословно отслабване

Здравословно отслабване е начина към който всеки се стреми за да отслабне

Здравословно отслабване е предизвикателство и изглежда всеки има мнение за най-добрия начин да го направи. Основни разлики като възраст, пол, тип тяло, медицински проблеми, физическа активност, генетика, опит в миналото с диети и дори хранителни предпочитания могат да повлияят на способността на човек да отслабва и да задържи постигнатите килограми.

Излишното тегло е много често е свързано със сериозни здравословни състояния, включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Въпреки че няма една „перфектна“ диета за отслабване, изследванията поддържат някои универсални модели на поведение за хора, които се опитват да отслабнат. Те включват неконсумирането на газирани и сладки напитки, избягване на заседнал начин на живот и фокусиране върху качеството на храната, а не просто върху калориите.

Ето 5 поведения, които могат да подкрепят усилията за отслабването и здравословното хранене:

1. От къде да започнете? Направете запис на храненето си в продължение на три дни. Проследете цялата храна и напитки, които ядете, заедно с порциите. Определете колко често се храните в заведения или купувате фаст фууд.

2. Влезте в целта си и си направете план. Каква е твоята цел? Искате ли да отслабнете, за да подобрите здравето си? Мечтаете ли да се влезете в стар чифт дънки? Как ще постигнете целта си? Ще готвите ли повече ястия у дома? Ще ядете ли по-малки порции? Бъдете конкретни и започнете от по-лесно постижимите цели.

3. Идентифицирайте бариерите пред вашите цели – и начини за тяхното преодоляване. Може ли натовареният график да попречи на ходенето на фитнес? Потърсете някои здравословни рецепти, след което се отправете към хранителния магазин, въоръжен със списък на съставките, които ще ви трябват, за да ги приготвите.

4. Идентифицирайте настоящите навици, които водят до нездравословно хранене. Отпускате ли се и възнаграждавате ли се, като хапвате пред телевизора? Пропускате ли обяда, само за да се почувствате гладни до следобед, готови да ядете всичко, което ви се изпречи? Изяждате ли всичко в чинията си дори след като започнете да се чувствате сити?

5. Идентифицирайте сигналите за глад и ситост. Бъдете наясно с физическия и емоционалния глад. Ядете ли, когато усетите нещо физическо в тялото си, което реагира на храната? Или ядете, когато сте стресирани, отегчени, уморени, тъжни или тревожни? Опитайте се да спрете да ядете ПРЕДИ да се наситите (отнема около 20 минути, докато мозъкът ви регистрира сигнали за „спиране на яденето“ от стомаха ви). Храните, които могат да ви помогнат да се почувствате по-сити, включват храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и бобови растения; протеини (риба, птици, яйца); и вода.

Categories:

Tags:

Comments are closed