стероиди

Какво представляват анаболните стероиди?

Анаболно-андрогенни стероиди са синтетични версии на основния мъжки хормон, тестостерон. Те засягат много части на тялото, включително мускулите, костите, космените фоликули, черния дроб, бъбреците, кръвта, имунната система, репродуктивната система и централната нервна система.

По време на пубертета повишаването на нивата на тестостерон позволява развитието на характеристики като окосмяване по лицето и тялото, увеличаване на височината и мускулната маса, по-дълбок глас и сексуално желание. 

Тестостеронът също може да допринесе за конкурентоспособността, самочувствието и агресивността. 

Видове анаболни стероиди 

Има до 32 вида анаболни стероиди, изброени на търговски уебсайтове. Някои имат само медицинска употреба, като Nebido. Anadrol е пример за стероид с лекарствени и ефективни приложения. Други, като анадур, нямат терапевтична употреба, но спортистите ги използват. 

Хората избират различни видове за различни цели: 

  • обемни стероиди за изграждане на мускули 
  • ефективни стероиди за сила и издръжливост 
  • рязане на стероиди за изгаряне на мазнини 

Други причини за употреба включват лечение и възстановяване и подобряване на метаболизма. 

Здравословни рискове  от употребата на стероиди 

Освен основните неблагоприятни ефекти, има и други рискове за здравето. Споделянето на игли за инжектирането на стероидите увеличава шанса от заразяване или предаване на инфекциозни заболявания, пренасяни по кръвен път, като хепатит или ХИВ. Използването на нелицензирани продукти крие риск от отравяне. 

Психични симптоми могат да се развият при хора, които използват стероидите за дълго време. 

Те включват: 

  • тежки промени в настроението 
  • параноя и заблуди 
  • нарушена преценка 
  • чувства на непобедимост 
  • мания и гняв — известни като „ярост на стероидите“ — които могат да доведат до насилие 

Тези екстремни и нежелани ефекти могат да засегнат тези, които вече са склонни към този тип поведение. 

Дългосрочната, нерегулирана употреба на анаболно-андрогенни стероиди може да засегне някои от същите мозъчни пътища и химикали, които се влияят от други лекарства, като опиати. Това може да доведе до зависимост и евентуално пристрастяване. 

Заключение 

Най-добрите стероиди предлагат потенциални ползи за спортисти и бодибилдъри, включително увеличена мускулна маса, сила и подобрено спортно представяне.

Въпреки това, рисковете, свързани с употребата им, като сърдечно-съдови проблеми, увреждане на черния дроб, хормонален дисбаланс и проблеми с психичното здраве, не могат да бъдат пренебрегнати. 

От съществено значение е внимателно да се претеглят рисковете и ползите от всяко подобряващо производителността вещество и да се обмислят по-безопасни алтернативи, когато е възможно. 

Categories:

Tags:

Comments are closed